Op doedelzak spelen, dat is hard werken

HENGELO - Concord Pipe Band brengt nieuwe cd 'Tuianti' uit.
Op een doedelzak spelen, dat is hard werken. "Na een repetitie kleeft je hemd vast op je rug", verzekert bandmanager Hemmy Vasterink van de Concord Pipe Band. Maar wie er eenmaal op heeft geblazen, loopt het risico daar ernstig verslaafd aan te raken. Dat is ook het geval bij het Hengelose muziekgezelschap. Het ledenverloop is er minimaal en sinds 1975 maakte de band een enorme muzikale ontwikkeling door.

Dat willen de doedelzakspelers en drummers wel eens laten horen, die vooruitgang. En daarom was er zaterdagmiddag een feestje op de Hengelose muziekschool, bij de presentatie van de nieuwe cd, Tuianti. Opgenomen in de studio van de muziekschool.

't Is heel simpel met doedelzakmuziek, legt Vasterink uit: "Je vindt het prachtig of je hebt er een gloeiende hekel aan. Daartussen zit helemaal niks." Een doedelzak is een geweldig instrument, meldt hij mede namens zijn collega's. Maar moeilijk om te bespelen. Want een muzikant moet twee dingen tegelijk doen, onafhankelijk van elkaar: blazen en spelen.

De Hengelose band is een naam in het Europese wereldje van de doedelzakblazers. Behoort tot de absolute top, behaalde vorig jaar zelfs het Schots kampioenschap. Zoiets was de Schotten nog nooit overkomen. Die stunt wil het gezelschap dit jaar zien te herhalen. Want van broddelwerk, daar houden ze bij de Concord Pipe Band niet van. Dat heeft ook het merkwaardige effect dat de spelers niet alleen uit Hengelo komen. Er is er ook een Amsterdammer bij, een Limburger, een Groninger, een Zeeuw en iemand uit Nijmegen."Succes trekt. En er heerst een goeie sfeer in de club", zegt Gilbert Hekhuis. Twee keer per maand tuft hij van Middelburg naar Hengelo v.v. Wat hem hier zo aanspreekt is de combinatie van een ontspannen sfeertje en de ambitie om op een zo hoog mogelijk niveau te presteren.

De band speelt tegenwoordig in 'grade 3.' En dat is erg hoog, verzekeren Hemmy Vasterink, Tom Morskieft en John Hassink, het driemanschap dat de leiding heeft. Het ledenverloop is minimaal. "Er komen eigenlijk alleen maar mensen bij", zegt Morskieft. Maar nieuwelingen doen er al gauw twee jaar over om een beetje de baas te worden over een doedelzak. Datzelfde geldt voor de drummers. En om op het niveau van de band te komen, daar is een muzikant toch wel zo'n vier tot zes jaar druk mee. Dat zou dus betekenen dat er voor een nieuw lid voorlopig weinig te marcheren en op te treden valt. Daarom is er een plan om dit jaar een leerlingenband op te richten. Kunnen de nieuwelingen tóch de straat en het podium op...
TC Tubantia 21-01-2008

'Alsof je de hele dag een luchtbed staat op te blazen...'

Tuianti, zo heet de nieuwe cd van de Concord Pipe Band.
Dat klinkt nogal keltisch, maar het is de naam van het oude Twente. Zeven nummers staan erop en die werden op één en dezelfde dag opgenomen in de studio van de Hengelose muziekschool. Een professionele accommodatie. "Ze hebben er eigen technici, en die zijn zo flexibel als het maar kan. Het enthousiasme spat er van af", zegt Tom Morskieft. Maar het was hard werken, die zestiende oktober. De opnamedag staat in het collectieve geheugen van de band geëtst. "Het was een heidens karwei. We waren na afloop total loss. Het is net of je de hele dag een luchtbed staat op te blazen. Twee collega's werd het even echt zwart voor de ogen…"

Het is alweer de tweede cd. In 1996 bracht de band er ook al eentje uit, Bydand. Die is inmiddels een collectors item geworden.

Van de cd zijn duizend exemplaren geperst. Te bestellen voor tien euro op de website van de band: www.concordpipeband.nl .
TC Tubantia 21-01-2008

Doedelzak spelen populair

HENGELO - De Hengelose Concord Pipe Band begint dit jaar met een leerlingenorkest voor doedelzakspelers.
Volgens woordvoerder H. Vasterink is er sprake van een luxe probleem: "Er vertrekt bij ons vrijwel niemand terwijl zich wel nieuwe mensen aanmelden."

Omdat het zo'n twee jaar duurt voordat doedelzakspelers en drummers op niveau kunnen musiceren, kunnen ze straks ter overbrugging terecht in de 'reserve-band'. De Concord Pipe Band speelt zelf op een zeer hoog niveau en werd vorig jaar zelfs Schots kampioen.

De band presenteerde gisteren de tweede cd in zijn ruim dertigjarig bestaan. De titel: Tuanti. De oude benaming van Twente. De cd is opgenomen in de studio van de Hengelose muziekschool.
TC Tubantia 20-01-2008

Cd Concord Pipe Band

HENGELO - Tuianti. Zo luidt de titel van de cd die de doedelzakspelers van de Hengelose Concord Pipe Band binnenkort op de markt brengen.
Tuianti, de oude benaming voor Twente, is opgenomen in de studio van de Hengelose Muziekschool. De feestelijke release van de cd is op zaterdag 19 januari, om 16.30 uur, in de foyer van de muziekschool aan de Deldenerstraat. Het is de tweede cd van de Concord Pipe Band, sinds 1975 onderdeel van HOV De Eendracht.
TC Tubantia 04-01-2008

Twee eerste prijzen Concord Pipe Band

HENGELO - De Concord Pipe Band uit Hengelo behaalde afgelopen weekeinde bij de Highland Gathering in Peine (Duitsland) een eerste prijs. De prijs kwam onverwachts, omdat de band voor het eerst uitkwam in grade 3.
De Hengeloërs presteerden op de Highland Gathering ook in de open klasse prima: de pipers en de slagwerkers behaalden in die klasse eveneens een eerste prijs.
Al met al was het een bijzonder weekeinde voor de muzikanten van de Concord Pipe Band. Voor het eerst in 33 jaar speelde de band in nieuwe kilts. Er werd afscheid genomen van de 'Gordon tartan' (de naam van de ruit), die werd vervangen door de 'Great Scot tartan'. De nieuwe kilt heeft blauw als basiskleur.
TC Tubantia 08-05-2007